Tuesday, September 18, 2018
Business

Trigaux: Feeling lucky? 13 questions to test if you're up on Tampa Bay business scene

Tampa Bay's business community is not only growing in size but also in depth and diversity. There's simply a lot more going on, and what's going on typically is more sophisticated and, frankly, more interesting. Welcome to a maturing metro area. Tampa Bay's still has big aspirations, as it should. And it still has plenty of challenges, as most metros do.

Here are a baker's dozen of multiple choice questions that should challenge most readers on some significant business events of recent times. Can you ace all 13? At the least, it's a good way to tell if you're really keeping up with our economic progress here. Good luck. Look for the answers at the end of the quiz.

***

1. After abandoning overpriced plans to build nuclear power plants in Florida's Levy County and, more recently, at its Lee site in South Carolina, Duke Energy instead is going to build more:

a) Coal plants, because the Trump administration likes coal.

b) Trash plants to burn all the waste left by Hurricane Irma.

c) Solar plants, despite Duke's past reluctance to embrace renewable energy.

2. Hearst just committed $75 million in venture capital into what promising Tampa-based start-up?

a) InGen.

b) M2Gen.

c) GenX.

3. The three biggest publicly traded companies based in Tampa Bay — measured first by number of employees, then by stock market value and finally by annual revenues — are:

a) Bloomin' Brands, Raymond James Financial and WellCare Health Plans.

b) Tech Data, HSN and Jabil.

c) Jabil, Raymond James Financial and Tech Data.

4. Between August 2016 and 2017, which three Florida metro areas gained the greatest number of jobs?

a) Orlando (+40,000 jobs, +3.3 percent), Tampa Bay (+39,600 jobs, +3.1 percent) and Ft. Lauderdale (+26,900 jobs, +3.3 percent).

b) Miami (+65,000 jobs, +4.3 percent), Tampa Bay (+32,500 jobs, +3.1 percent) and Orlando (+26,900 jobs, +3.3 percent).

c) Tampa Bay (+39,600 jobs, +3.8 percent), Orlando (+34,700 jobs, 3.3 percent) and Jacksonville (+21,300 jobs, +2.9 percent).

5. "Is the Rays' issue here that the marketplace is not a good marketplace or it's not a baseball marketplace? Or is the experience such that there's nothing unique about going to a baseball game at this particular stadium?"

Who said this in Tampa just several days ago?

a) MLB Commissioner Rob Manfred.

b) Tim Leiweke,stadium consultant with Oak View Group.

c) Stu Sternberg, lead owner of the Rays.

6. Florida Power & Light and Duke Energy Florida are the biggest electric utilities operating by far in Florida. According to a Tampa Bay Times analysis of the past 20 years of worker deaths at Florida utilities, the greatest number of fatalities by far occurred at:

a) Florida Power & Light.

b) Duke Energy Florida.

c) Tampa Electric.

7. The number of Tampa Bay area companies to make this year's Inc. 5000 list of the nation's 5,000 fastest growing private companies.

a) 79.

b) 237.

c) 18.

8. St. Petersburg investment firm Raymond James Financial, in preparing for the threat of approaching Hurricane Irma last month, shifted its primary operations to two other locations. They are:

a) Detroit and Memphis.

b) New York and Chicago.

c) Key West and Barbuda.

9. With the city's core on the upswing, she's retiring after 15 years of urban influence. She is:

a) Straz Center CEO Judy Lisi.

b) Tampa Downtown Partnership chief executive Christine Burdick.

c) St. Petersburg Downtown Partnership CEO Joni James.

10. Tampa International Airport ranked second (by one point on a 1,000-point scale) as the best "large" airport in the United States in the recent J.D. Power 2017 North America Airport Satisfaction Study. Which Florida airport ranked even higher in a different size category?

a) Jacksonville International Airport in the "medium" airport category.

b) Orlando International Airport in the "mega" airport category.

c) Miami International Airport in the "mega" airport category.

11. The Limited, Wet Seal, BCBG Max Azria, HHGregg, Radio Shack, Gander Mountain, Payless ShoeSource, Rue21, Gymboree. True Religion, Alfred Angelo, Perfumania, Vitamin World and Toys "R" Us. What do these retail store brands, all found in Tampa Bay, have in common this year?

a) They all have new CEOs.

b) They were all bought by bigger companies.

c) They all sought bankruptcy protection.

12. Health care entrepreneur and philanthropist Dr. Kiran Patel just committed a startling $200 million to create a new Clearwater campus for a College of Osteopathic Medicine. Which Florida university has partnered with Patel on this project?

a) Florida International University.

b) Nova Southeastern University.

c) University of South Florida.

13. Like most of the nation's larger metropolitan areas, Tampa Bay's joined the competition to pitch itself as the best place for Amazon's planned "HQ2" — its second but equal corporate headquarters to be based somewhere other than its hometown of Seattle. According to area economic development leaders, in order of importance, what attributes will Tampa Bay offer up to pitch this location as irresistible?

a) Business culture, tech talent, affordability.

b) Mass transit, big incentives, weather.

c) Big incentives, education, mass transit.

ANSWERS: 1. C; 2. B; 3. C; 4. A; 5. B; 6. C; 7. A; 8. A; 9. B; 10. B; 11. C; 12. B; 13. A.

Contact Robert Trigaux at [email protected] Follow @venturetampabay.

Comments
Tampa Bay businesses feel Red Tide’s sting: ‘Our sales are going to be our lowest ever’

Tampa Bay businesses feel Red Tide’s sting: ‘Our sales are going to be our lowest ever’

TREASURE ISLAND — For the first time during her 15 years bartending at Caddy’s on the Beach, Amanda Hudson had to help close shop early this past weekend because the smell of dead fish coming from the gulf was too putrid to bear."We had to shut down ...
Updated: 1 hour ago
Ernest Hooper: HCC helps light the way for those on life's winding paths

Ernest Hooper: HCC helps light the way for those on life's winding paths

After he graduated from a Maryland high school, Rickey Murray had a number of opportunities awaiting him at a number of four-year institutions.He eyed the University of South Florida, applied to Florida International University and considered Virgini...
Updated: 5 hours ago
Port Tampa Bay building new radiation screening facilities for cargo

Port Tampa Bay building new radiation screening facilities for cargo

TAMPA — Port Tampa Bay moved ahead Tuesday with a $4 million project to build three new radiation screening centers next to berths for containers and refrigerated cargo.The port already has a facility at its main exit where U.S. Customs and Border Pr...
Updated: 5 hours ago
Maximo Marina, long established on a canal off Boca Ciega Bay, completes a multimillion-dollar renovation

Maximo Marina, long established on a canal off Boca Ciega Bay, completes a multimillion-dollar renovation

ST. PETERSBURG — The $25 million Maximo Marina renovation off Boca Ciega Bay is almost complete, but for a few punch list items.Located in the Skyway Marina District on the city’s southern tip, the facility boasts 212 covered wet slips ...
Updated: 6 hours ago

Hernando Business Digest for Sept. 21

Briefly EMPLOYERS NEEDED FOR JOB FAIR: Pasco-Hernando State College, CareerSource Pasco Hernando, the Greater Hernando County Chamber of Commerce and Hernando County Office of Economic Development are seeking employers to participate in the Open for...
Updated: 7 hours ago
Pasco Business Digest for Sept. 21

Pasco Business Digest for Sept. 21

Business digest BrieflyOPEN HOUSE, RIBBON-CUTTING: On Aug. 29, the West Pasco Women’s Wellness & Pregnancy Center, 8125 U.S. 19, Port Richey, celebrated its new facility with an open house and ribbon-cutting ceremony. The center provides c...
Updated: 7 hours ago
Pasco County Tax Collector warns businesses about Marlin Financial

Pasco County Tax Collector warns businesses about Marlin Financial

The Pasco County Tax Collector’s office is issuing a warning to local auto dealers: Beware of Marlin Financial. The office will begin circulating a letter Thursday to auto dealers it does business urging them to "think long and hard" before interacti...
Updated: 8 hours ago
New Papa John’s ads emphasize ‘this isn’t a single person’s brand’

New Papa John’s ads emphasize ‘this isn’t a single person’s brand’

Associated PressNEW YORK — Papa John’s, which wants to distance itself from founder John Schnatter, is releasing new ads Tuesday that replace him with a diverse group of franchisees. The commercials show several franchisees looking into the camera a...
Updated: 10 hours ago
Coca-Cannabis? Coke analyzing cannabis in wellness drinks

Coca-Cannabis? Coke analyzing cannabis in wellness drinks

The Coca-Cola Company said Monday it is "closely watching" the expanding use of a cannabis element in drinks, another sign cannabis and cannabis-infused products are getting more acceptance in mainstream culture and a harder look from long-...
Updated: 11 hours ago
St. Pete condo of Weight Watchers’ Mindy Grossman hits market at nearly $4-million

St. Pete condo of Weight Watchers’ Mindy Grossman hits market at nearly $4-million

ST. PETERSBURG — Mindy Grossman, the former HSN chief who now heads Weight Watchers International, has put her Beach Drive condo on the market at the hefty price of $3.95 million.The three-bedroom, three-and 1/2 bath unit on the 24th floor of Ovation...
Updated: 11 hours ago