Make us your home page
Instagram

Today’s top headlines delivered to you daily.

(View our Privacy Policy)

Did you keep up with health news in 2010? Time to play 20 questions

By Irene Maher | Times Staff Writer

Health was all over the news in 2010. Take our quiz and see if you've been keeping up with the hottest topics.

1. Provisions of the sweeping Affordable Care Act of 2010 are scheduled to take effect gradually. Two of these listed below already are in place. Which one is effective Saturday ?

a. Children up to age 26 can stay on their parents' insurance.

b. Seniors in the coverage gap get a 50 percent discount on covered prescription drugs.

c. Increased payments to rural health care providers

2. Parents around the world raised a toast this year to British scientist Robert Edwards, who won the Nobel Prize in medicine . What was he honored for?

a. Writing a definitive how-to book on parenting

b. His role in developing in-vitro fertilization

c. His efforts to end childhood obesity in the U.K.

3. The most common vaccine-preventable disease in children under age 5 is making a comeback in the United States because the vaccine starts to wear off after about 10 years, and too few adults are getting boosters. Which is it?

a. Tetanus

b. Influenza

c. Whooping cough

4. In 2010, the FDA broadened its approval for the vaccine against HPV, human papillomavirus, which can cause cervical cancer in women. Which new group became eligible to receive the vaccine?

a. Infants, to prevent blindness

b. Males ages 9 to 26, because it protects them from genital warts

c. Men over age 50, because it protects their partners

5. New Year's celebrations often involve lots of alcohol. The CDC defines binge drinking as an amount that typically brings blood alcohol to the legal intoxication level, or how many drinks?

a. In one weekend, 15 or more drinks for men; 12 or more for women

b. In two days, 5 or more drinks for men; 4 or more for women

c. In two hours 5 or more drinks for men; 4 or more for women

6. The NFL issued new guidelines this year to protect players from what type of injury?

a. Concussions

b. Hits to the knees

c. Shoulder dislocation

7. In 2010, the prescription drug abuse crisis was often in the news. How many Floridians die every day, on average, of prescription drug overdoses?

a. 7

b. 17

c. 1

8. Seasonal flu has broken out earlier than usual in Florida. Who should get the flu vaccine, according to the U.S. Centers for Disease Control and Prevention?

a. Only the elderly

b. Only adults

c. Nearly everyone age 6 months and older

9. Tampa General and other area hospitals opened their doors this year to dozens of patients injured in which natural disaster?

a. The Haiti earthquake

b. Western wildfires

c. The Pacific tsunami

10. What ingredient was removed from denture cream formulas this year due to complaints about neurological damage?

a. Zinc

b. Titanium

c. Chromium

11. Which national childhood obesity prevention program was introduced this year?

a. Too Fat For Fifteen

b. Don't Weight

c. Let's Move

12. Who introduced the campaign and is its chief champion?

a. First lady Michelle Obama

b. Health and Human Services Secretary Kathleen Sebelius

c. U.S. Surgeon General Regina M. Benjamin

13. Which popular diabetes drug was switched to limited access this year because of a link to heart attack and other cardiovascular problems?

a. Avandia

b. Actos

c. Metformin

14. What was the big food recall of the summer of 2010?

a. Spinach

b. Pet food

c. Eggs

15. What contaminated the recalled food?

a. Listeria

b. Salmonella

c. Chemical cleaning agents

16. An early detection test for the deadliest form of cancer in the U.S. continues to elude researchers. What type of cancer is this?

a. Colon

b. Lung

c. Pancreatic

17. As obesity continued to soar in 2010, so did Type 2 diabetes. How many Americans have prediabetes, a condition that can lead to diabetes?

a. 500,000

b. 5 million

c. 57 million

18. Comedy legend and Sarasota resident Dick Smothers was treated locally in 2010 for Barrett's Esophagus. What common health problem can lead to this potentially deadly condition?

a. Acid reflux

b. Nausea

c. Stomach cancer

19. One of this year's biggest food trends is avoiding this substance, yet very few Americans have a true sensitivity to it:

a. Gluten

b. Protein

c. Glucose

20. The teen birth rate has fallen to a historic low. But the birth rate doubled between 2000 and 2008 among one group of Florida women. Which is it?

a. Women who exercise excessively

b. Women ages 45 and older

c. Women using birth control for more than 10 years

Health quiz answers

1. b, 2. b, 3. c, 4. b, 5. c, 6. a, 7. a, 8. c, 9. a, 10. a, 11. c, 12. a, 13. a, 14. c, 15. b, 16. b, 17. c, 18. a, 19. a, 20. b

Did you keep up with health news in 2010? Time to play 20 questions 12/29/10 [Last modified: Wednesday, December 29, 2010 5:38pm]
Photo reprints | Article reprints

© 2017 Tampa Bay Times

    

Join the discussion: Click to view comments, add yours

Loading...
  1. Federal study says humans harmed by dispersant used during Deepwater Horizon

    Water

    A first-of-its-kind scientific study has determined that the dispersant BP sprayed at the oil gushing from the Deepwater Horizon rig in 2010 harmed human health.

  2. Across Tampa Bay, local commercial banks and credit unions appear healthy

    Banking

    In another sign of economic vitality, Florida's home-grown banking industry demonstrated strong bench strength in the latest quarterly analysis by Bauer Financial. The vast majority of commercial banks with headquarters in Florida received five "stars" from Bauer, which is the highest ranking of health on its 0-to-5 …

    Several years ago, First Home Bank in Seminole faced regulators breathing down its neck for inaedquate controls and financial weakness. Under CEO 
Anthony N. Leo, the bank has rebounded. It received a top-rated "5" star rating from Bauer Financial in the latest quarter. Most area banks are doing better these days. [SCOTT KEELER      |     TIMES]
  3. Two linemen lose their wedding rings in Tampa Bay. So far one has been found and returned.

    Human Interest

    Two linemen who spent days restoring power in the Tampa Bay area had the same unfortunate mishap: They lost their wedding rings.

    Facebook helped Michael White find the wedding ring he lost while helping restore power in Tampa Bay.
  4. Need is now for new mental health center at Bay Pines, veterans say

    Veterans

    ST. PETERSBURG — Veteran Ellsworth "Tony" Williams says the Bay Pines VA Healthcare System's new mental health center will help fill an immediate need.

    The new mental health center at the Bay Pines VA Healthcare System stands four stories tall and was built at a cost of $92 million. It will centralize services that before were scattered. [HOWARD ALTMAN   |   Staff]
  5. GOP health bill all but dead; McCain again deals the blow

    National

    WASHINGTON — Sen. John McCain declared his opposition Friday to the GOP's last-ditch effort to repeal and replace "Obamacare," dealing a likely death blow to the legislation and, perhaps, to the Republican Party's years of vows to kill the program.

    Sen. John McCain, R-Ariz., speaks to reporters on Capitol Hill in Washington in July.  McCain says he won't vote for the Republican bill repealing the Obama health care law. His statement likely deals a fatal blow to the last-gasp GOP measure in a Senate showdown expected next week. [Associated Press]