Make us your home page
Instagram

Today’s top headlines delivered to you daily.

(View our Privacy Policy)

Take Tampa Bay Times health care news quiz

A crowd protests in front of the U.S. Supreme Court building in Washington, D.C., on March 27 — the second day of oral arguments over the constitutionality of the Affordable Care Act.

Getty Images

A crowd protests in front of the U.S. Supreme Court building in Washington, D.C., on March 27 — the second day of oral arguments over the constitutionality of the Affordable Care Act.

It's almost New Year's, so it's time for the latest Tampa Bay Times health news quiz, with an emphasis on news from the second half of the year. No cheating allowed — Santa's already working on his 2013 naughty list.

1. The biggest health story of 2012 was the U.S. Supreme Court's decision upholding the Affordable Care Act. When did Florida Gov. Rick Scott first back down publicly from his staunch opposition to the law known as "Obamacare"?

A. When the court ruled.

B. When Scott learned 3.8 million Floridians have no health insurance.

C. After President Obama was re-elected.

2. Consolidation is all the rage in the U.S. health care industry. In the Tampa Bay area, what not-for-profit hospital wants to be acquired by a for-profit chain?

A. St. Joseph's Hospital

B. Bayfront Medical Center

C. St. Anthony's Hospital

D. Florida Hospital Tampa

BONUS: What hospital was the first, and so far the only one, to join the University of South Florida's new health system?

A. Bayfront Medical Center

B. Helen Ellis Hospital

C. Lakeland Regional Medical Center

D. Tampa General Hospital

3. The federal government just started penalizing hospitals for readmitting too many Medicare patients too soon after discharging them. Which local hospital received the biggest penalty?

A: Northside Hospital

B. Brandon Regional Hospital

C. Regional Medical Center Bayonet Point

D. Tampa General Hospital

4. Thousands of Americans received contaminated spinal injections that have led to hundreds of people contracting a rare form of meningitis, resulting in three deaths in Florida. What was in the injections that was so dangerous?

A. E-coli bacteria from an infected pharmaceutical worker in India.

B. Fungus from a drug processing facility in Massachusetts.

C. Melamine particles from an unapproved facility in China.

5. Researchers from the University of South Florida and the University of Miami in 2012 said they found the first direct evidence that a common substance is associated with a reduced risk of dementia. What is it?

A. Aspirin

B. Vitamin D

C. Caffeinated coffee

D. Leafy greens

6. Other than exposure to loud music and noise, what can cause early hearing loss, according to USF researchers?

A. Some prescription medications

B. Genetics

C. Radiation therapy

D. All of the above

7. According to the American Heart Association, what is the most important part of cardiopulmonary resuscitation (CPR)?

A. Chest compressions

B. Mouth to mouth breathing

C. Checking for a pulse

D. They're all equally important.

8. As the nation seeks to lower health care costs, which Tampa Bay hospital system is ensnared in a standoff with insurer United Healthcare, leaving nearly a half million residents with limited access to its hospitals?

A. HCA

B. BayCare Health System

C. HMA

D. Florida Hospital/Adventist Health System

9. How did human reproduction become major political news in 2012?

A. Republican Todd Akin of Missouri lost his Senate race after claiming "legitimate rape'' doesn't lead to pregnancy.

B. The Catholic Church and the Obama administration fought over coverage of contraceptives in health plans.

C. Both of the above.

D. Neither of the above.

10. According to a Tampa Bay Times investigation, in the year since Florida's Prescription Drug Monitoring Database began, more than 48 million prescriptions for controlled substances were written. Prescribers checked the database before writing how many of them?

A. 2 percent

B. 20 percent

C. None of them

D. 75 percent

11. In her speech at the Republican National Convention in Tampa, Ann Romney talked about her health condition. What is it?

A. Cancer

B. Arthritis

C. Multiple sclerosis

D. Diabetes

12. A troubling health trend is the increasing number of children getting obesity-related diseases usually associated with adults. Which of the following will be available for teens next year in Tampa?

A. A new pill to prevent Type 2 diabetes

B. Bariatric or weight loss surgery

C. Joint replacement surgery

Answers

1. C, 2. B (bonus: C), 3. A, 4. B, 5. C, 6. D, 7. A, 8. B, 9. C, 10. A, 11. C, 12. B.

Take Tampa Bay Times health care news quiz 12/26/12 [Last modified: Wednesday, December 26, 2012 8:57pm]
Photo reprints | Article reprints

© 2017 Tampa Bay Times

    

Join the discussion: Click to view comments, add yours

Loading...
  1. These two documents illustrate how Florida has made it harder to access inspection reports of nursing homes, heavily censoring what the public can see. In the foreground is a document obtained from a federal agency that details the findings of a Feb. 2016 inspection at the Rehabilitation Center at Hollywood Hills, where 10 patients died after Hurricane Irma. Behind it is the state's version of the same document, showing how it has been redacted before being released to the public. [Miami Herald]
  2. Amber Alert canceled after Bradenton siblings found in Alabama

    Public Safety

    An Amber Alert was canceled early Friday morning for four Bradenton siblings who were taken by their mother, who authorities said does not have custody of the children.

    An Amber Alert has been issued for four Bradenton siblings who were taken by their mother, who does not have custody of the children. [Florida Department of Law Enforcement]

  3. Cue the Scott Frost to Nebraska speculation

    Blogs

    Nebraska shook up the college sports world Thursday afternoon when it fired athletic director Shawn Eichorst.

    And that should scare UCF fans.

  4. Oh, Florida! Irma's gone, but she left behind plenty of lessons for us

    Columns

    I don't want to make light of the misery and death that Hurricane Irma inflicted on Florida this month. A lot of it was ugly, and some of it was downright criminal. We saw greed and pettiness on display, and it brought illness and death.

    Tampa Bay Times staff writer Craig Pittman.
  5. Make-A-Wish Foundation aims to help more kids in Tampa Bay

    Health

    The Make-A-Wish Foundation is on the lookout for sick children in the Tampa Bay area who need a once-in-a-lifetime pick-me-up.

    Grace Savage, a 10-year-old girl with a chromosomal disorder made a trek to the Clearwater Marine Aquarium last year, courtesy of the Make-A-Wish Foundation. The foundation intends to beef up its presence in the Tampa Bay area after a reorganization. The region is now the responsibility of the foundation's Southern Florida chapter, one of the most active in the country, with more than 11,000 wishes granted so far. [JIM DAMASKE   |   Times ]