Make us your home page
Instagram

Get the quickest, smartest news, analysis and photos from the Bucs game emailed to you shortly after the final whistle.

(View our Privacy Policy)

Major excitement

The "June Gloom" so typical of summer in San Diego gave way to sunshine, filling the blue sky with fighter jets from Miramar that until Wednesday could only be heard in the fog. But that isn't the biggest buzz. Rarely has there been so much enthusiasm for the major that tends to border on boring, where birdies are rare, bogeys are inevitable and par has been good enough to win the past three years.

Five things to watch

1. Tiger vs. Phil There are 156 players in the field, but these two will get most of the air time, especially since they are in the same group for the first two days. Both are from Southern California and both have played hundreds of official and unofficial rounds on the Torrey Pines South Course. Woods has won six of 11 PGA events at Torrey Pines; Mickelson has won three of 19. Plus, there is a history of tension between the world's No. 1 (Woods, left) and No. 2 (Mickelson), so expect some drama.

2. Tiger's knee Woods had his left knee surgically repaired after the Masters in April and hasn't played a competitive round since. He has looked good during practice rounds, but now the real test begins. It kind of sounds like last week's story line with Triple Crown contender Big Brown. The cracked hoof is no big deal, we were assured. And we all know what happened to Big Brown in the Belmont Stakes.

3. Where's the Trevor Immelman talk?

The guy won the Masters, right? Tiger and Phil were in that field also. So he's just three steps away from the Grand Slam. He also won the 1998 U.S. Amateur Public Links championship at Torrey Pines. We know Immelman doesn't wilt under pressure, so if he is around on the weekend, he warrants watching.

4. Hometown heroesYes, Mickelson is from San Diego and it would be a great story line if he comes home and wins his first U.S. Open. But Pat Perez is also from San Diego and was a cart boy and range picker at Torrey Pines when he was 13. He went to Torrey Pines High School and has played the course hundreds of times.

5. Golf in prime time The final groups should be tapping in around 10 p.m. Eastern time today through Saturday. It will wrap up around 9 p.m. Sunday. It is a rare chance to get the game more exposure, and it wouldn't hurt if somebody like, say, a Woods or Mickelson were in the hunt on the weekend. The ratings could be an all-time high.

Al;kjsdflk;j

Double dipping

Torrey Pines held the Buick Invitational (won by Tiger Woods in a blowout) earlier this season. It is not the first course to host a regular PGA event and a major in the same year. Here is a look at other courses that have pulled double duty (listed in the order they were played with winner in parenthesis):

2000: PEBBLE BEACH GOLF LINKS

y-Pebble Beach National Pro-Am (Tiger Woods); U.S. Open (Woods)

1995: RIVIERA COUNTRY CLUB

Los Angeles Open (Corey Pavin); PGA Championship (Steve Elkington)

1992: PEBBLE BEACH GOLF LINKS

y-Pebble Beach National Pro-Am (Mark O'Meara); U.S. Open (Tom Kite)

1983: RIVIERA COUNTRY CLUB

Los Angeles Open (Gil Morgan); PGA Championship (Hal Sutton)

1982: PEBBLE BEACH GOLF LINKS

y-Bing Crosby National Pro-Am (Jim Simons); U.S. Open (Tom Watson)

1977: PEBBLE BEACH GOLF LINKS

y-Bing Crosby National Pro-Am (Watson); PGA Championship (Lanny Wadkins)

1975: FIRESTONE COUNTRY CLUB

PGA Championship (Jack Nicklaus); x-World Series of Golf (Watson)

1972: PEBBLE BEACH GOLF LINKS

y-Bing Crosby National Pro-Am (Nicklaus); U.S. Open (Nicklaus)

1966: FIRESTONE COUNTRY CLUB

PGA Championship (Al Geiberger); x-World Series of Golf (Gene Littler)

1948: RIVIERA COUNTRY CLUB

Los Angeles Open (Ben Hogan); U.S. Open (Hogan)

1936: PINEHURST NO. 2

North & South Open (Henry Picard); PGA Championship (Denny Shute)

x-Did not count as an official PGA Tour event. y-Only two rounds of the PGA Tour event were played at Pebble Beach.

Local look

Woody Austin (Chamberlain High School)

Tee time: Today: 8:06 a.m., Friday: 1:36 p.m.

Best 2008 finish: T4 at Zurich Classic of New Orleans

Best U.S. Open finish: T23 in 1996

Ryuji Imada (Tampa)

Tee time: Today: 8:50 a.m., Friday: 2:20 p.m.

Best 2008 finish: Won AT&T Classic

Best U.S. Open finish: T12 in 2006

Major caddie

Bob Tway is a former PGA Championship winner, but this week he'll be on the bag for his son. Kevin Tway, a 19-year-old freshman at Oklahoma State, got into the field via a 36-hole qualifier outside Columbus, Ohio. The elder Tway, 49, withdrew from the same qualifier to caddie for Kevin. "I'd rather be doing this than playing," Tway said. Tway is not the only family member on a bag this week. His brother Scott is caddying for Scott Verplank.

More like International Open

There has not been an American-born winner of the U.S. Open since Jim Furyk in 2003. Retief Goosen (South Africa) won in 2004, Michael Campbell (New Zealand) in 2005, Geoff Oglivy (Australia) in 2006 and Angel Cabrera (Argentina) last year. From 1928 to 2003 there were only six non-American winners of the U.S. Open. Of course, change in travel has been a big part of the reason. And many foreign players now live in the United States, at least on a part-time basis.

How's your Open knowledge?

1 Where was the first U.S. Open held?

a. Shinnecock Hills b. Newport Country Club
c. Chicago Golf Club

2 Who was the last player to win consecutive U.S. Opens?

a. Curtis Strange b. Arnold Palmer c. Ben Hogan

3 Who made the highest score on one hole at the U.S. Open

a. John Daly on No. 18 at Pebble Beach

b. John Daly on No. 8 at Pinehurst No. 2

c. Ray Ainsley on No. 16 at Cherry Hills

4 Name the last U.S. Open champion to come through local and sectional qualifying.

a. Ben Hogan b. Jack Fleck c. Orville Moody

5 Who is the last amateur to win the U.S. Open?

a. Bobby Jones b. Ken Venturi c. Johnny Goodman

6 Name the only player to complete the career Grand Slam at the U.S. Open.

a. Gary Player b. Gene Sarazen c. Ben Hogan

7 Which player has lost the U.S. Open in a playoff three times?

a. Greg Norman b. Arnold Palmer c. Sam Snead

8 Name the only player who shot all four rounds under par and did not win.

a. Mike Donald b. Tom Weiskopf c. Curtis Strange

9 Who was the last player to lead after each of the first three rounds without winning?

a. Payne Stewart b. Greg Norman c. Phil Mickelson

10 Name the only champion since World War II who has never broken par in any round of a U.S. Open.

a. Lou Graham b. Steve Jones c. Geoff Ogilvy
ANSWERS: 1. b, 2. a, 3. c, 4. c, 5. c, 6. a, 7. b, 8. c, 9. a, 10. c.

Major excitement 06/11/08 [Last modified: Monday, November 1, 2010 11:21am]
Photo reprints | Article reprints

© 2017 Tampa Bay Times

    

Join the discussion: Click to view comments, add yours

Loading...
  1. Red state: Yes, Bill O'Reilly is a Bucs fan

    Blogs

    TAMPA -- The question was simple enough for Bucs fans: Why is former Fox News personality Bill O'Reilly wearing a red Bucs polo?

    O'Reilly was wearing the polo during a few video clips from his "No Spin News" podcast posted on his website Monday, which was exciting news for some Bucs fans and not-so-exciting …

    Former Fox News personality Bill O'Reilly was sporting a red Bucs polo during his "No Spin News" video podcast Monday. An assistant said the shirt was given to him by former Bucs tight end Dave Moore.
  2. For starters: Slumping LoMo, Dickerson not in Rays lineup tonight vs LHP

    Blogs

    1B Logan Morrison and LF Corey Dickerson, two of the main slumpers in the Rays lineup, are not in tonight's lineup with the Orioles throwing LHP Wade Miley.

    Logan Morrison is 0-for-12 on this homestand.
  3. Ex-Buc Booger McFarland becomes ABC college football analyst

    Blogs

    Former Bucs defensive lineman Booger McFarland is continuing his broadcasting rise by joining ABC's studio coverage for the upcoming college football season, ESPN announced Tuesday.

    Former Bucs lineman Booger McFarland (No. 92) will become an ABC studio analyst this college football season.
  4. Rank the top 10 Bucs players? Here's what fans said

    Blogs

    We mentioned this morning that is was a fun challenge, in response to Sports Illustrated's ranking of the NFL's top 400 players, to ask fans to rank their top 10 Bucs players.

    Bucs receiver Mike Evans celebrates with quarterback Jameis Winston during last year's Bucs win against the Seahawks. Evans and Winston finished 1-2 in an informal Twitter poll of fans ranking their top Bucs players.
  5. Brain study examined 111 former NFL players. Only one didn't have CTE.

    Storm

    Researchers studying the link between football and chronic traumatic encephalopathy found that 99 percent of the brains donated by families of former NFL players showed signs of the neurodegenerative disease, according to a new study published Tuesday.

    This combination of photos provided by Boston University shows sections from a normal brain, top, and from the brain of former University of Texas football player Greg Ploetz, bottom, in stage IV of chronic traumatic encephalopathy. According to a report released on Tuesday by the Journal of the American Medical Association, research on the brains of 202 former football players has confirmed what many feared in life -- evidence of chronic traumatic encephalopathy, or CTE, a devastating disease in nearly all the samples, from athletes in the NFL, college and even high school. [Dr. Ann McKee | BU via AP]