Advertisement
  1. Florida Politics
  2. /
  3. The Buzz

Why did they muster out Miss Piggy? Test your Tampa Bay military IQ

A recent change of command at MacDill is a good opportunity to test your local military IQ. Take a stab at 15 questions and see how you rate.
The NOAA Hurricane Hunter WP-3 Orion nicknamed Miss Piggy is parked on the flight line at MacDill Air Force Base in Tampa before the start of a weather reconnaissance mission. [LUIS SANTANA   | 
  Times (2016)]
The NOAA Hurricane Hunter WP-3 Orion nicknamed Miss Piggy is parked on the flight line at MacDill Air Force Base in Tampa before the start of a weather reconnaissance mission. [LUIS SANTANA | Times (2016)]
Published Mar. 28, 2018
Updated Mar. 28, 2018

A new commander took charge this month at MacDill Air Force Base, overseeing one of the base's major tenants — the 927th Air Refueling Wing.

MacDill, the sprawling waterfront property at the tip of the South Tampa peninsula, is the center of a larger military community —and provides a local economic impact estimated at some $5 billion a year.

The recent installation of Col. Douglas Stouffer is a good time to test your local military IQ. Take a stab at the 15 questions below and you'll get a better idea of how the military fits into life in Tampa Bay.

Col. Douglas A. Stouffer is new commander of the 927th Air Refueling Wing at MacDill Air Force Base, responsible for the organization, training, equipping, and readiness of some 950 reserve airmen and civilians. [U.S. Air Force]
Col. Douglas A. Stouffer is new commander of the 927th Air Refueling Wing at MacDill Air Force Base, responsible for the organization, training, equipping, and readiness of some 950 reserve airmen and civilians. [U.S. Air Force]
One. MacDill recently evicted Kermit and Miss Piggy, nicknames for hurricane-hunting aircraft operated by the National Oceanic and Atmospheric Administration. Why?

A. Politically incorrect humor on the part of Muppets characters

B. To avoid liability in the event future hurricanes strike the peninsula

C. To make room for more aerial refueling jets.

D. The hangars are in such disrepair they had to be torn down.

Two. Florida was among the top five states for defense spending in 2015, according to the National Conference of State Legislatures. Place them in order.

A. Maryland

B. Florida

C. Texas

D. Virginia

E. California

Three. Brandon Russell of Tampa was leader of an online neo-Nazi group when he was arrested and sentenced to five years on bomb-making charges. Where was he serving in the armed forces?

A. Coast Guard

B. Air Force Reserve

C. Florida National Guard

D. Navy Reserve

Four. A homeless woman once hid out on the super-secure MacDill base. How did she get in?

A. Flipped a garbage can over to climb a fence.

B. Swam ashore.

C. Hid out in a linen truck making deliveries to the base.

D. Pretended to be a driver for Hillsborough Area Regional Transit.

A giant C-17 cargo plane barely had room to put down on an airstrip at Peter O. Knight Airport on Davis Islands. It was supposed to land at MacDill. [Times files (2013)]
A giant C-17 cargo plane barely had room to put down on an airstrip at Peter O. Knight Airport on Davis Islands. It was supposed to land at MacDill. [Times files (2013)]

Five. Which top commander was onboard when a giant cargo plane scheduled to land at MacDill touched down instead at tiny Peter O. Knight Airport on Davis Islands?

A. Colin Powell

B. James Mattis

C. George Patton

D. Norman Schwarzkopf

Six. The U.S. Coast Guard has operated out of Bayboro Harbor in St. Petersburg since 1924. One of the largest ships there now is a 175-foot-long navigation tender with the motto, "The Wrecking Keeper." What's the ship's name?

A. USCG Cutter Outback

B. USCG Cutter Appleby

C. USCG Cutter Marlow

D. USCG Cutter Hooter

Seven. Hillsborough County, the fourth-most populous of Florida's 67 counties, has more military veterans than any of the others. How many veterans call Hillsborough home?

A. 98,000

B. 135,000

C. 75,000

D. 123,000

Eight. KC-135 Stratotanker jets, 19 of them stationed at MacDill, refuel the Air Force fleet in mid-air. Who was president when these planes first rolled off the assembly line?

A. Herbert Hoover

B. John Kennedy

C. George W. Bush

D. Dwight Eisenhower

MacDill Air Force Base is home to two of the U.S.military’s nine big “combatant commands,” including U.S. Central Command. [CHRIS URSO | Times]
MacDill Air Force Base is home to two of the U.S.military’s nine big “combatant commands,” including U.S. Central Command. [CHRIS URSO | Times]

Nine. MacDill hosts Central Command and Special Operations Command, two of the U.S. military's nine big "combatant commands" worldwide. Only one other location has two. Where is it?

A. Colorado Springs, Colo.

B. Stuttgart, Germany

C. Hickam, Hawaii

D. St. Louis, Mo.

Ten. MacDill has figured in a number of books and movies through the years, including which of these?

A. By Order of the President, a novel W.E.B. Griffin.

B. Strategic Air Command, a film starring Jimmy Stewart.

C. Shadow Warrior, a novel by Tom Clancy.

D. All of the above.

Volunteers from several organizations help with installation of so-called oyster domes as a means of limiting beach erosion along the shoreline at MacDill Air Force Base.[SKIP O’ROURKE | Times (2010)]
Volunteers from several organizations help with installation of so-called oyster domes as a means of limiting beach erosion along the shoreline at MacDill Air Force Base.[SKIP O’ROURKE | Times (2010)]

Eleven. With Tampa Bay as a boundary, MacDill requires new construction to stand at least 11.5 feet above sea level and takes measures to stop beach erosion. How many miles of shoreline does MacDill have?

A. 7

B. 14

C. 3

D. 25

Marines practice beach landings at their installation off Gandy Boulevard in Tampa, using equipment including a 26-ton troop transport vehicle known as an AAVP7A1 [Times files (2003)]
Marines practice beach landings at their installation off Gandy Boulevard in Tampa, using equipment including a 26-ton troop transport vehicle known as an AAVP7A1 [Times files (2003)]

Twelve. The Marine Corps' 4th Assault Amphibian Battalion practices beach landings at its headquarters on Gandy Boulevard in Tampa. What creature, popular among amphibian battalions, is featured on the official decal of the 4th?

A. Snake

B. Dragon

C. Alligator

D. Eagle

A captain with the Pakistan Air Force joins fellow Muslim officers from coalition countries stationed at U.S. Central Command to break the fast at sundown during Ramadan. [AP Photo (2002)]
A captain with the Pakistan Air Force joins fellow Muslim officers from coalition countries stationed at U.S. Central Command to break the fast at sundown during Ramadan. [AP Photo (2002)]

Thirteen. After the terrorist attacks of 9/11, U.S. Central Command formed a coalition of some 50 nations who rotate representatives into Tampa to live here. Which of these is not one of the coalition countries?

A. Mongolia

B. Yemen

C. Canada

D. Mexico

Fourteen. Florida offers military specialty license tags. List them in order of popularity (Hint: They don't match up with the size of the service).

A. Navy

B. Air Force

C. Marines

D. Coast Guard

E. Army

Fifteen. Who is MacDill Air Force Base named for?

A. Col. Leslie MacDill, World War I aviator.

B. Frances Emroy MacDill, former governor of Florida.

C. Maj. Dale MacDill, World War I aviator.

D. Lt. Col. Glen MacDill, World War II-era test pilot.

Answers: 1. C; 2. VA, CA, TX, MD, FL; 3. C; 4. A; 5. B; 6. B; 7. A; 8. D; 9. B; 10. D; 11. A; 12. C. 13. D; 14. Marines, Army, AF, Navy, CG; 15. A

What’s your military IQ?

15 right: Wear those mirror aviator sunglasses proudly. You're in command!

10 to 14: You're on your way to the promotion board.

5 to 9: Down and give us 20.

Less than 5: Get a good attorney. You might avoid dishonorable discharge.